Ποδήλατο: Εξορμήσεις στην πόλη σε δύο τροχούς

14 Νοεμβρίου 2014
Author :  

Πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ένα μεταφορικό μέσο για τους «εναλλακτικούς». Σήμερα, το ποδήλατο αποτελεί την ιδανικότερη λύση για γρήγορες, φτηνές και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις. Οι Έλληνες μπαίνουν επιτέλους στον κόσμο των δύο «ήρεμων τροχών».

Είναι φτηνό, γρήγορο, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και ταυτόχρονα γυμνάζει το σώμα. Ο λόγος για το ποδήλατο. Με τόσα πλεονεκτήματα στο ενεργητικό του, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυριαρχεί στις πόλεις της Ευρώπης. Στην Ολλανδία, το 28% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, το Λονδίνο μετρά ήδη 460 χλμ. ποδηλατοδρόμων και στο Παρίσι λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια αυτόματο σύστημα ενοικίασης 20.000 ποδηλάτων σε 1.639 σταθμούς. Τι γίνεται, όμως, στη χώρα μας; Αν και η Ελλάδα απέχει έτη φωτός στον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα του ποδηλάτου συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι λίγα τα πράγματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Η δυναμική παρουσία ποδηλατών στους δρόμους κατάφερε να διεκδικήσει τη θέση που αξίζει στο ποδήλατο. Το παράδειγμα της Καρδίτσας, όπου το 37% των μετακινήσεων των κατοίκων γίνονται με ποδήλατο, ακολουθούν όλο και περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα, ενώ δίκτυα ποδηλατοδρόμων κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και στην πρωτεύουσα. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να ανεβούμε στο ποδήλατο και να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι. Ο οδηγός που ακολουθεί θα μας λύσει κάθε απορία.

Υγεία καθ’ οδόν
Η ποδηλασία είναι η κατεξοχήν δραστηριότητα για να αποκτήσει κανείς καλή φυσική κατάσταση, αλλά και να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση. Πρόκειται για εξαιρετική αεροβική άσκηση που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, τονώνοντας το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Παράλληλα, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, δίνοντας έμφαση στα πόδια, χωρίς όμως να ξεχνά τα χέρια και τους κοιλιακούς. «Το ποδήλατο συστήνεται συχνά και ως αποθεραπεία και αποκατάσταση από προβλήματα ορθοπεδικής φύσης (π.χ. άνθρωποι που έχουν στο ιστορικό τους εγχειρήσεις στα γόνατα), λόγω της κυκλικής κίνησης που κάνει ο ποδηλάτης, κίνηση ανάλογη με αυτήν των αρθρώσεων», εξηγεί ο χειρουργός-ορθοπεδικός κ. Χάρης Χριστόπουλος. Όσοι, βέβαια, αντιμετωπίζουν κάποιο επιβαρυμένο πρόβλημα (π.χ. ρήξη μηνίσκου, χονδροπάθειες, αρθρίτιδα) ή έχουν πόνους στη μέση, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ανέβουν στο ποδήλατο, γιατί οι κραδασμοί ενδεχομένως να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.

Πηγή: Περιοδικό Vita

Super User

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales. Nulla facilisi. In accumsan mattis odio vel luctus.

Related items

 • Πλαστική οπίσθιου χιαστού με την μέθοδο Lars

  Ο Χάρης Χριστόπουλος MD, PhD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Α' Ορθοπαιδικής κλινικής Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ, Επικεφαλής του Ιατρικού Επιτελείου της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ανδρών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τη δυνατότητα πλαστικής επέμβασης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου με μέθοδο Lars, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών εφαρμόζεται.


  Η επέμβαση συνδεσμοπλαστικής οπίσθιου χιαστού συνδέσμου με τη μέθοδο Lars (Ligament advance reinforcement system) αποτελεί την πλέον προηγμένη θεραπευτική επιλογή χρήσης μη - βιολογικού μαλακού ιστού, παρέχοντας μια λύση υψηλής απόδοσης για αυτογενή και αλλογενή ανοικοδόμηση ιστών.

  Οι σύνδεσμοι LARS κατασκευάζονται σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με τον επιθυμητό αριθμό ινών -στοιχείο που καθορίζει και την τελική αντοχή του συνδέσμου- και η διάρκεια ζωής τους φτάνει περισσότερο τα 20 έτη.

  Η συνδεσμοπλαστική αυτή μέθοδος συστήνεται να πραγματοποιείται αρθροσκοπικά και από ορθοπεδικό χειρουργό που διαθέτει την απαιτούμενη εξειδικευμένη εμπειρία.

  Ειδικότερα, η σύγχρονη αυτή επεμβατική μέθοδος εξασφαλίζει:

  • Αντοχή και σταθερότητα μειώνοντας μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως αδυναμία και έντονος πόνος.
  • Βέλτιστη δυνατή λειτουργικότητα του μέλους ακόμη και 48 ώρες μετά τη χειρουργική διαδικασία.
  • Άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση λόγω άμεσης αναδόμησης ιστών και ελαχιστοποίησης της απαιτούμενης τομής.
  • Αντοχή βάρους και αποκατάσταση κινητικότητας εντος 24 ωρών μετά το πέρας της επέμβασης.
  • 90° λύγισμα εντός 7-10 ημερών μετά το πέρας της επέμβασης.
  • Δυνατότητα οδήγησης βάσει γνωμάτευσης του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού.
  • Επιστροφή στην εργασία, βάσει γνωμάτευσης ιατρού και χρόνο αποκατάστασης ασθενούς.
  • Επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. jogging) εντός 2-3 εβδομάδων.
  • Επιστροφή σε πρόγραμμα εντατικής προπόνησης εντός 5 εβδομάδων.
  • Εξασφάλιση απεριόριστης κινητικότητας άρθρωσης.

  Ως μέθοδος, ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις ασθενών:

  • Σε νέους αθλητές με απόλυτη ένδειξη σε μεμονωμένη ρήξη οπίσθιου χιαστού.
  • Σε ασθενείς με πολλαπλές κακώσεις του συνδέσμου, όπου διατηρείται ένα μεγάλο μέρος της αγγείωσης του.
  • Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να διατηρήσουν την ευκινησία της άρθρωσης.
  • Σε επαγγελματίες αθλητές που απαιτούν άμεση επιστροφή στο προπονητικό τους πρόγραμμα.
  • Σε νέους ασθενείς με χρόνιες κακώσεις και ολική καταστροφή του χιαστού συνδέσμου.

  Πηγή: ygeiaonline.gr

 • Αθλητικές Κακώσεις: Πώς αντιμετωπίζονται οι πιο συνήθεις περιπτώσεις Αθλητικές Κακώσεις: Πώς αντιμετωπίζονται οι πιο συνήθεις περιπτώσεις

  Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό πολύ συχνά υφίστανται κακώσεις, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις, λοιπόν, και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι αθλούνται;

  Τα τελευταία χρόνια, αθλητική κάκωση αποκαλείται κάθε τραυματισμός που υφίσταται ένας αθλητής σε όποια αθλητική δραστηριότητα και έχει ως αποτέλεσμα την απουσία του τόσο από την προπόνηση όσο και από τον αγώνα. Οι μελέτες που υπάρχουν μας δίνουν μια εικόνα του κινδύνου τραυματισμού κάθε αθλητή ξεχωριστά και παρέχουν πολύτιμες συμπληρωματικές πληροφορίες για προληπτικά μέτρα. Από τα αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων έχουμε την πληροφορία ότι ο αριθμός των τραυματισμών αυξάνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας.

  Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς τους τραυματισμούς εξετάζονται στη συνέχεια.

  Μυϊκοί τραυματισμοί

  Το 30% του συνόλου των τραυματισμών είναι μυϊκοί και είναι πιο συχνοί στο ποδόσφαιρο και στην καλαθοσφαίριση. Σε αυτήν την περίπτωση ένας μυς παθαίνει ρήξη λόγω υπερδιάτασης. Ο πιο συνήθης τραυματισμός είναι στον οπίσθιο μηριαίο μυ και συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός «σπριντ».

  Ο αθλητής αισθάνεται πόνο καθώς οι μυϊκές ίνες διαχωρίζονται. Στην περίπτωση αυτή γίνεται άμεση διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων διότι αλλιώς η αποθεραπεία θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Μελέτες έδειξαν πως, όσο περισσότερη ενέργεια είναι ικανός να απορροφήσει ένας μυς, στην περίπτωση που ο αθλητής είναι σε φόρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά του να αντέχει σε τραυματισμούς. Οι ρήξεις είναι πιο κοινές στους μυς που περνάνε πάνω από δύο αρθρώσεις, όπως ο δικέφαλος μηριαίος, ο ορθός μηριαίος και ο γαστροκνήμιος μυς, ο οποίος είναι μέρος των μυών της γάμπας.

  Η θεραπεία αποτελείται από τη σύντομη ανάπαυση, την περίδεση, την κρυοθεραπεία και την ανάρροπη θέση της τραυματισμένης περιοχής. Η άμεση κινητοποίηση μετά από ένα μυϊκό τραυματισμό είναι απαραίτητη για να επιτραπεί στο νέο ιστό να δυναμώσει και να προληφθεί η περαιτέρω βλάβη του. Η διάρκεια της περίδεσης εξαρτάται από το βαθμό του τραυματισμού (που καθορίζεται με υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία). Αντιφλεγμονώδης αγωγή δίνεται για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και τελευταίως γίνονται επιτυχώς εγχύσεις πλάσματος του ιδίου ασθενούς με τη μέθοδο PRP (ενεργοποίηση αυξητικού παράγοντα), που προάγει την επούλωση της ρήξης.

  Τραυματισμοί κεφαλής – προσώπου

  Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο πρόσωπο αποτελούν πρόβλημα σε πολλά αθλήματα.

  Ο πιο κοινός τραυματισμός του κεφαλιού στον αθλητισμό είναι η διάσειση. Ο όρος διάσειση δεν είναι πολύ ακριβής αφού δίνει την εντύπωση ότι ο τραυματισμός είναι ακίνδυνος και ότι είναι μόνο ένα «τράνταγμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, όμως, έτσι. Κάθε διάσειση προκαλεί βλάβη σε ένα μέρος των ιστών του εγκεφάλου, η οποία είναι σοβαρή από τη στιγμή που ο τραυματισμένος εγκεφαλικός ιστός δεν επουλώνεται με τον τρόπο που επουλώνεται ο μυϊκός ιστός. Ένα σύνηθες χαρακτηριστικό ενός αθλητή με διάσειση είναι η σύγχυση και η απώλεια μνήμης.

  Η διάσειση ταξινομείται σε 3 βαθμίδες. Η πιο συνηθισμένη είναι πρώτης και δεύτερης βαθμίδας (Ι-ΙΙ), όπου ο αθλητής δεν έχει απώλεια συνείδησης και εμφανίζεται με πλήρη εγκεφαλική διαύγεια, αλλά με κενό βλέμμα ή δυσκολία στο να εκφραστεί καθαρά, μειωμένη λειτουργία μνήμης, ζάλη, κεφαλαλγία και ναυτία. Είναι διάσειση ελαφριάς μορφής με προσωρινή διαταραχή, γνωστή και ως «κουδούνισμα», και πρέπει ο αθλητής να προσεχθεί και να παρατηρούνται οι αντιδράσεις του προσεκτικά.

  Η διάγνωση γίνεται επιτόπου με την κλινική εικόνα αμέσως μετά τον τραυματισμό και όχι μετά την ενδεχόμενη μεταφορά του στο νοσοκομείο και ύστερα από διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινολογικός έλεγχος ή μαγνητική τομογραφία. Αυτά γίνονται για να επιβεβαιώσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπλοκές σε σχέση με τον τραυματισμό.

  Πηγή: hygeia.gr

   

 • Ισχιαλγία: Πρόληψη και λύσεις!

  Η ισχιαλγία είναι ο πόνος που προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί έτσι.

   

  Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια μόνο σημεία του (π.χ. στην κνήμη ή στα δάχτυλα) και επίσης η ισχιαλγία μπορεί να δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία του κάτω άκρου.

  Επιπλέον, ο πόνος είναι πιθανό να διαφέρει ως προς τη διάρκεια, μπορεί δηλαδή να είναι συνεχής ή διαλείπων, και φυσικά όσο πιο πολύ κρατάει τόσο πιο επείγουσα είναι η ανάγκη για αντιμετώπισή του. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει ή και όχι με την οσφυαλγία (τον πόνο της μέσης). Όπως είναι ίσως προφανές, η ισχιαλγία είναι σοβαρότερη κατάσταση από την οσφυαλγία και γι’ αυτό, αν επιμένει, χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Η καλύτερη επιλογή όταν προκύψει η ισχιαλγία είναι ο ασθενής να προσπαθήσει να ξεκουραστεί.

  Επίσης, συχνά βοηθά το να ξαπλώσει σε εμβρυϊκή στάση, καθώς επίσης το να πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για 2 βδομάδες. Αν τα αντιφλεγμονώδη δεν είναι αρκετά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κορτιζόνη για άλλες 2 βδομάδες (αντένδειξη αποτελεί η ύπαρξη σακχάρου και η μεγάλη οστεοπόρωση).

Login to post comments

συνεργάτης

 logo footer 1

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree